La Garde-Freinet

Essensen av Provence

I vårt tycke är La Garde-Freinet essensen av Provence. En lagom stor by med smala gator, dito stenhus och en lokal marknad som hålls två gånger i veckan. Här finns alltid något att se, göra eller äta; utbudet omfattar två bagare, två slaktare, två mindre livsmedelsaffärer, antikaffärer, gallerier, klädbutiker, och ett utomhusbad (öppet juni–augusti).
Här finns också flera restauranger (några av dem stänger dock under lågsäsong) och gemytliga barer. Och, om olyckan skulle vara framme: läkare, tandläkare, apotek, polis och brandkår. Det som du eventuellt inte hittar i La Garde-Freinet finns i grannbyarna Grimaud (9 km) och Cogolin (12 km) eller i Saint Tropez (21 km).
Festivalerna är många, allt från kastanjefestivalen i oktober till balen mitt i juli och på Frankrikes nationaldag den 14 juli bjuder borgmästaren på vin med tilltugg på torget.

Byns historia

La Garde-Freinet har anor från 700-talet och här finns fortfarande lämningar från en medeltidsby, med fort, på bergets topp. Orten har ett känt landmärke i form av ett kors som rests på sluttningen, och härifrån har du en fantastisk utsikt. Byns verkliga blomstringstid inleddes i slutet av 1800-talet då produktionen av kork var den huvudsakliga försörjningen. På den tiden bodde nästan 2 700 personer i byn, varav nästan 700 arbetade med att skörda korken. I dag levereras inte längre någon kork från La Garde-Freinet och invånarantalet är nere i 1700. Men njuta under de vackra korkekarna i området kan du fortfarande göra! Till byns moderna historia hör också en spännande period under 1900-talets senare hälft, då La Garde-Freinet var ett vattenhål för internationella kulturpersonligheter. Kändast av dem alla var månne ”Lady Jane” Heaton, brittisk adelsdam och globetrotter som höll hov i byns gamla kapell.

Att göra

I regionen finns många vingårdar som går att besöka för provning och inköp. Golf kan du spela året runt; fyra banor finns i närheten och ännu fler nås med bil inom en timme. Vandringsmöjligheterna är utmärkta och runt byn finns inte mindre än nio uppmärkta vandringsleder av varierande längd och svårighet. För sol och bad rekommenderar vi en tripp till kusten. I Saint Tropez finns flera vackra sandstränder att välja mellan. På kustremsan bort mot Marseille kan du göra strandhugg i fina badvikar – här finns också många bra restauranger att välja mellan. Dagar då du vill göra en längre utflykt finns till exempel Monaco och naturfenomenet Gorges du Verdon inom bekvämt räckhåll. Mer om det som händer hittar du på La Garde-Freinets egen hemsida  www.la-garde-freinet-tourisme.fr och på www.aboutprovence.com. Bilder och inspiration finns i våra LGF-tidningar – länkarna hittar du längst ned på sidan.

Stränder och golf

lgf_karta_beach_golfPampelonne (1) är den längsta, mest kända och mest populära stranden.
Plages La Glaye (2), La Ponche (3) och de la Fontanette (4) är tre små stränder som finns vid den äldsta delen av St Tropez.
På väg ut ur St Tropez, bortom hamnen och parkeringen ligger Plage de la Bouillabaisse (5). Stranden är inte Medelhavets vackraste, men den är lätt att komma till, utsikten över bukten till Mauresbergen är fantastisk.
Längs Sentier du Littoral ligger Plage des Graniers (6). Skogsklädda kullar bidrar till strandens charm.
Plage des Salins (7) är den sista stranden innan Pampelonne.

Källa: The Telegraph

Golf

1. Golf Club Saint-Tropez
2. Golf Club de Beauvallon
3. Péninsula Golf Promotion
4. Aful Golf Country Club Gassin

hehe test

Fakta om byn

Restauranger
10 st (högsäsong)
Uttagsautomat
Ja
Apotek
Ja
Mataffär
Ja, 2st
Bageri
Ja
Slaktare
Ja
Strand Port du Grimaud
30 minuter
Större mataffär Cogolin
20 minuter
Golf
30 minuter

Boka

Bokningar och reservationer kan göras direkt här på hemsidan eller via e-post på boka@lagardefreinet.net.

Boka via hemsidan